biuras@alytausvsb.lt (8 315) 51 653

Apsinuodijimai maistu šiltuoju metų sezonu

2021-06-09

     Atėjus vasarai ir šiltėjant orams, vis lengviau apsinuodyti maistu. To galime išvengti tinkamai ruošdami ir laikydami maisto produktus.

 

      Apsinuodijimas maistu – tai virškinamojo trakto sutrikimas, kuris kyla dėl netinkamo maisto vartojimo ir gali trukti iki kelių dienų. Liga pasireiškia pykinimu, vėmimu, galvos skausmu, silpnumu.

 

     Temperatūrai lauke esant aukštesnei nei 10 laipsnių, apsinuodijimo rizika išauga. Keletas taisyklių kurias reikėtų prisiminti:

 

  • Mėsą, žuvį reikėtų laikyti šalčiausioje šaldytuvo vietoje. Po apsipirkimo į šaldytuvą šie produktai turėtų patekti per 2-3 valandas.
  • Jeigu neapdorotos mėsos neplanuojate suvartoti per 2 dienas, reikėtų patalpinti į šaldiklį.
  • Laikant šaldytuve, pjaustant ar kitaip ruošiant maistą reikėtų išvengti apdorotų ir neapdorotų maisto produktų sąlyčio. Indus ir įrankius po naudojimo su neapdorotais produktais reikėtų gerai nuplauti.
  • Išėmus produktą iš šaldiklio, atšildykite laikydami šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.
  • Rekomenduojama važiuojant į kelionę, vengti pasiimti greitai gendančius produktus, jeigu negalite užtikrinti tinkamų laikymo ir transportavimo sąlygų.
  • Paruoštus patiekalus reikėtų suvartoti ne ilgiau nei per 72 val.
  • Nereikėtų vartoti produktų tokių kaip, salotos ar mišrainių su majonezu, pieno produktai ypač tada jeigu lauko temperatūra siekia 20 laipsnių, o maistas ne šaldytuve buvo laikomas ilgiau nei 2 valandas.
  • Ruošiant maistą gamtoje, kepant ant laužo svarbu įsitikinti kad maistas pakankamai apdorotas.

 

 

 

 

 

Kaip vertinate teikiamų paslaugų kokybę?
sveika mokykla 20 metų