biuras@alytausvsb.lt (8 315) 51 653

Ką reikia žinoti apie jodo poveikį organizmui?

2019-10-22

Skydliaukė – didžiausia žmogaus endokrininė liauka, kuri sveria tik 15-30 gramų. Ji yra priekinėje kaklo dalyje priešais trachėją. Forma panaši į drugelį, kurio vienas sparnelis neturėtų būti didesnis už to asmens nykščio galinį pirštakaulį. Skydliaukės hormonų (trijodtironino ir tiroksino) gamybai reikalingas jodas. Šie hormonai reguliuoja daugelį svarbių gyvybinių organizmo funkcijų. Skydliaukės hormonai turi įtakos kitų hormonų veiklai, pvz. stiprina insulino poveikį ir organizmo reakciją į streso hormonus. Rekomenduojama jodo dienos dozė paaugliams ir suaugusiems 120-150 µg (mikrogramų). 1/4 arbatinio šaukštelio joduotos druskos yra 95 µg jodo.

 

Simptomai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį, kai skydliaukė gamina nepakankamai hormonų:

  • nuolat jaučiatės mieguisti ir pavargę, nepriklausomai nuo to, kaip pailsėjote;
  • sunkiau susikaupti, atsiminti;
  • lėtėja medžiagų apykaita, dėl to auga svoris, nors nevalgote kaloringų patiekalų;
  • išsausėja oda, plaukai tampa sausesni;
  • netoleruojate šalčio.

 

Simptomai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį, kai skydliaukė gamina per daug hormonų:

  • suaktyvėja medžiagų apykaita, dėl to krinta svoris, nors valgote kaip įprastai;
  • tuštinatės kelis kartus per dieną;
  • pagreitėja širdies veikla;
  • kankina nemiga, atsiranda ypatingas jautrumas;
  • netoleruojate šilumos.

 

Reikia atkreipti dėmesį į profilaktiką – organizmas kasdien turėtų gauti pakankamą jodo kiekį. Daugiausia jodo turi:

 

- jūros kopūstai dar kitaip vadinami jūros dumbliais, jūržole. Jie padeda palaikyti skydliaukės funkcijas dėl juose esančio jodo, paprastai nerandamo kituose produktuose arba prarandamo vartojant prastą maistą. Džiovintus jūros kopūstus galima vartoti vietoje paprastos druskos, nes jie turi natrio, o tai yra vienas iš sudedamųjų druskos komponentų. Tereikia juos sumalti ir pakeisti įprastą druską. Taip pat juose yra daug svarbių cheminių elementų: bromo, boro, cinko, kobalto, fosforo, cinko, geležies, kalio, A, C, D ir B grupės vitaminų.

 

- jūrinės žuvys. Daug jodo yra lašišose, skumbrėse, menkėse, sardinėse. Taip pat kitose jūrų gėrybėse: krevetėse, moliuskuose, kalmaruose.

 

- juoduota druska. Berkime druskos į baigiamą ruošti patiekalą, nes dalis joje esančio jodo verdant ar kepant išgaruoja Pavyzdžiui virtose bulvėse jodo sumažėja net 50 procentų.

 

- kai kurie vaisiai ir daržovės. Daržovės: špinatai, česnakai, svogūnai, pomidorai, pupelės, rūgštynės, bulvės. Norint kad organizmas pasiimtų jodą, šviežius kopūstus  reikėtų valgyti virtus ar troškintus. Daug jodo turi peletrūnai, bei kitos ryškaus kvapo prieskoninės žolelės. Uogos: braškės, aronijos, vynuogės.

 

Skydliaukės ligų priežastys:

-  įgimtas imuninės sistemos nepakankamumas;

-  genetiniai veiksniai;

- aplinkos poveikis.

 

Skydliaukėje kartais susiformuoja nedideli mazgai. Maži mazgai negydomi, tačiau juos svarbu stebėti. Dažniausiai mazgai nesukelia jokių simptomų, tačiau tais atvejais, kai jie gamina per daug tiroksino, pasireiškia hipertirozės požymiai. Skydliaukės mazgai diagnozuojami ultragarsu.

 

Jeigu segantis apykaklę, velkantis drabužius aukštu kaklu jaučiate ankštumo jausmą arba apčiuopiate  mazgelį - pasikonsultuokite su šeimos gydytoju.

 

Alytaus visuomenės sveikatos biuro informacija

Kaip vertinate teikiamų paslaugų kokybę?
sveika mokykla 20 metų