Kaip išvengti apsinuodijimo maistu vasarą Naujienos Alytaus VSB
biuras@alytausvsb.lt (8 315) 51 653

Kaip išvengti apsinuodijimo maistu vasarą?

2018-06-06

     Vasaros karščiai dažnai būna tiesiogiai susiję su ūmių žarnyno infekcijų protrūkiais, apsinuodijimu maistu. Apsinuodijimas maistu - tai maisto sukeliamas virškinamojo trakto sutrikimas, pasireiškiantis dėl užteršto, nešviežio ar netoleruojamo maisto vartojimo. Dažniausiai jį sukelia įvairūs infekciniai veiksniai – bakterijos, virusai. Didžioji dauguma visų šalyje registruojamų apsinuodijimų maistu protrūkių kyla dėl namų sąlygomis netinkamai pagaminto, nesaugaus maisto. Ligos simptomai gali išsivystyti greitai per 30 minučių ar lėtai progresuoti per keletą dienų, savaičių. Dažnai apsinuodijimas maistu nėra pavojingas ir liga praeina per 24- 48 valandas. Dažniausi požymiai ir simptomai yra: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai, apetito netekimas. Infekcinio apsinuodijimo maistu metu papildomai atsiranda karščiavimas, gleivės išmatose.

 

     Norint išvengti šio sveikatos sutrikimo, reikėtų nepamiršti, jog svarbūs yra visi maisto ruošimo etapai: pirkimas, saugojimas, paruošimas, atšildymas ir vartojimas.


Saugus apsipirkimas:

 

- šaldytus maisto produktus pirkite paskiausiai. Kaip įmanoma greičiau maisto produktus nugabenkite į namus;

- neimkite prekių su pažeista pakuote;

- nepirkite maisto produktų pasibaigus jų galiojimo laikui;

- laikykite šviežią mėsą, paukštieną atskirai nuo kitų maisto produktų.

 

Saugus maisto produktų saugojimas:

 

- maisto produktus laikykite šaldytuve;

- mėsą, žuvį, vištieną dėkite į šalčiausią šaldytuvo vietą. Pageidautina, gendančius produktus į šaldytuvą įdėti per 2 valandas nuo apsipirkimo;

- jei neplanuojate suvalgyti maisto produktų per 2 dienas, dėkite juos į kamerą;

- nevartokite įtarimą keliančių produktų. Neragaukite jų, tiesiog išmeskite.

 

Saugus maisto ruošimas:

 

- laikykitės švaros! Plaukite rankas prieš apdorojant mėsą ir po to. Rankas plauti šiltu vandeniu su muilu;

- namų virtuvėje venkite kryžminės taršos – termiškai apdorotas, pagamintas maistas neturėtų liestis su žaliavomis. Pusgaminiams ar patiekalams pjaustyti reikia naudoti atskirus peilius ir pjaustymo lenteles, plauti juos prieš ir po panaudojimo;

- marinuokite mėsą uždarame inde šaldytuve.

 

Saugus maisto atšildymas:

 

- nešildykite maisto produktų kambario temperatūroje;

- saugiai atšildyti maisto produktus galima šaldytuve. Užtikrinkite, kad šylant susidarantis vanduo netekėtų ant kitų maisto produktų;

- norint atšildyti maisto produktus greičiau, galima juos įdėti į sandarų plastikinį maišelį ir pamerkti į šaltą vandenį iš krano;

- atšildžius produktus derėtų tuoj pat juos kepti ar virti.

 

Saugus maisto vartojimas:

 

- nepalikite maisto daugiau nei dviems valandoms kambario temperatūroje, nes bakterijos, sukeliančios maisto toksikoinfekcijas, sparčiai dauginasi kambario temperatūroje;

- virtų produktų likučių nelaikyti daugiau nei 4 dienas.

 

Pirmoji pagalba

 

      Kuo skubiau iš skrandžio pašalinti negalavimą sukėlusį maistą, reikia išgerti labai daug skysčių (geriausia gerti virintą vandenį arba negazuota mineralinį vandenį) ir sukelti vėmimą. Stengtis, kad vemiant būtų pašalinta viskas, kas yra skrandyje. Jei suvalgiusiąjam netinkamo maisto ima trikti kvėpavimas, atsiranda raumenų silpnumas, smarkiai viduriuojama su kraujo priemaišomis, pakyla kūno temperatūra, taip pat jei apsinuodijo vaikas – kvieskite greitąją medicinos pagalbą.

 

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Kas privalo rūpintis žmonių sveikata?
sveika mokykla 20 metų