biuras@alytausvsb.lt (8 315) 51 653

Kviečiame pasigaminti sveikuolišką pyragą be cukraus, be miltų ir be pieno!

2021-11-08

Šiandien, t.y. lapkričio 8 d. minima Europos sveikos mitybos diena. Sveika mityba yra vienas pagrindinių sveikatą lemiančių gyvensenos veiksnių bei ligų riziką mažinančių elementų. Lietuvos, kaip ir daugelio kitų Europos šalių, gyventojų mityba palanki lėtinių ligų atsiradimui, kadangi nepakankamai dažnai vartojame daržoves, grūdinius produktus, suvartojame per daug cukraus, druskos ir sočiųjų riebalų.

 

Didelė problema cukrus, saldumynų vartojimas. Mažinti juos tiesiog būtina. Jeigu sunku išsiversti be saldumynų, turime ieškoti sveikesnių alternatyvų. Internete tikrai galime surasti daugybę sveikesnių desertų idėjų. Tačiau jeigu laiko gaminti pritrūksta, rinkitės ne saujelę saldainių, bet džiovintų vaisių, kurie turi daug mažiau kalorijų ir padeda organizmą aprūpinti svarbiausiais mikroelementais ir vitaminais.

 

Lapkričio 6 dieną buvo minima pyragų diena, kviečiame pasigaminti sveikuolišką pyragą be cukraus, be miltų ir be pieno.

 

Jums reikės:

PAGRINDUI

  • 1 puodelis nevirtų bolivinės balandos (kynvos) kruopų
  • 2 puodeliai vandens (kruopoms virti)
  • 1 puodelis datulių
  • ¾ puodelio kakavos
  • 3 kiaušiniai
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • ¼ puodelio augalinio pieno
  • ¼ puodelio kokosų aliejaus
  • 1 v.š. vanilės esencijos
  • ¾ puodelio mėgstamų pakepintų pasmulkintų riešutų (nebūtinai)

 

GLAISTUI

  • mėgstamo juodojo šokolado (naudojau 82% kakavos)
  • 1 v.š. kokosų aliejaus

 

GAMINIMAS:

  • Pirmiausia išsiverdame bolivinės balandos (kynvos) kruopas. Verdame apie 15-20min. Paliekame kruopas atvėsti.
  • Iš datulių pašaliname kauliukus ir dedame datules į maisto smulkintuvą, padarome košelę. Ten pat dedame ir visus likusius ingredientus, išskyrus riešutus. Plakame, kol gauname vientisą šokoladinę masę. Galiausiai įmaišome riešutus.
  • Tešlą pilame į kepimo popieriumi išklotą formą. Aš naudojau stiklinę kvadratinę formą. Kepame įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 45 min. Ar pyragas iškepęs tikriname mediniu pagaliuku, jis turi būti sausas.
  • Pyragą pilnai atvėsiname. Tuo tarpu paruošiame šokoladinį glaistą. Garų vonelėje ištirpiname šokoladą su šaukštu kokoso aliejaus ir užpilame ant atvėsusio pyrago. Pyragą statome į šaldytuvą kelioms valandoms.
  • Šis pyragas ne iš tų, kur skaniausias dar šiltas. Rekomenduoju jį laikyti šaldytuve, geriausiai per naktį ir skanauti kitą dieną. Tuomet jo skonis idealus!

 

Skanaus!

 

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

 

 

 

Kaip vertinate teikiamų paslaugų kokybę?
sveika mokykla 20 metų