biuras@alytausvsb.lt (8 315) 51 653

Pasaulinė kokteilių diena – ką turime žinoti apie kokteilių naudą ir pavojus?

2022-05-13

Gegužės 13 d. švenčiama Pasaulinė kokteilių diena. Kokteilis – tai gėrimas, gaunamas maišant įvairius gėrimus. Manoma, kad gėrimai buvo pradėti maišyti tarpusavyje, siekiant išgauti netikėtus spalvų derinius, kurie sugundytų žmogų paragauti. Dabartinėse mados tendencijose labai populiarūs tampa tirštieji vaisių ir daržovių kokteiliai, dar kitaip vadinami glotnučiais (angl. smoothie).

 

Glotnutis  - tinkamas pasirinkimas pusryčiams?

 

Tirštieji kokteiliai paskutiniais metais tapo ypač madingi siekiant sveikesnio gyvenimo būdo: kaip sveikų užkandžių, pusryčių ir netgi vakarienės variantai. Šių greitai ir paprastai paruošiamų kokteilių įvairovė – stulbinama: į trintuvą keliauja įvairiausios daržovės, uogos, vaisiai, žalumynai, riešutai, sėlenos, įvairios sėklos ir net tokie egzotiški priedai kaip kokosų ar migdolų pienas.

 

Teigiama, kad šie kokteiliai suteikia energijos, padeda iš organizmo pašalinti toksinus ir net atsikratyti papildomų kilogramų, tačiau gydytojai dietologai įspėja: kad ir kokie naudingi mūsų organizmui būtų glotnučiai, jais mėgautis reikia saikingai.

 

Tirštasis kokteilis, jeigu išlaikytas maistinių medžiagų balansas: baltymų, riebalų, angliavandenių, gali būti pasirenkamas kaip sveikesnė pusryčių, užkandžių ir kai kada - vakarienės alternatyva. Tirštieji kokteiliai gali būti tinkami tiems, kurie pavyzdžiui nėra pratę valgyti pusryčių ir bando prie jų priprasti. Tačiau tai negali ir neturi būti kasdieninis pasirinkimas arba valgymas kelis kartus per dieną. Jeigu pavyzdžiui pusryčiams gėrėme kokteilį, po dviejų – trijų valandų turime turėti normalų užkandį, vėliau pietus ir vakarienę.

 

Svarbu žinoti, kad jeigu sutrinami vien vaisiai – toks kokteilis tinkamas užkandžiui, desertui. Jeigu sutrinami vaisiai, daržovės, įvairios sėklos – toks kokteilis jau bus tinkamas ir pusryčiams. Norint sveikesnio ir maistingesnio kokteilio rekomenduojama rinktis super daržovėmis vadinamus ingredientus: špinatus, avokadus, abrikosus, chia, moliūgų, saulėgrąžų sėklas, goji uogas. Tuomet gausite daugiau maistinių medžiagų, energijos ir naudingų kalorijų.

Glotnutis gali atstoti ir kavos puodelį. Kai kurie žmonės, eidami į darbą pasiima puodelį kavos, taip galima daryti ir su kokteiliu. Netgi ir energijos atžvilgiu kokteilis yra pranašesnis už kavą, nes kava energijos suteikia trumpam laikui ir sukelia dehidrataciją.

 

Kokteiliuose ir glotnučiuose slypintys pavojai

  • Sutrinto maisto per daug ir per dažnai valgyti nerekomenduojama, nes turi nepalankų poveikį virškinimo sistemai. Paprastai valgydami kietesnį, grubesnį maistą, pirmiausiai jį sukramtome ir išsiskiria seilės, ir tik vėliau maistas per stemplę nukeliauja į skrandį, kur prasideda virškinimo procesas. O tokio „jau sukramtyto“, sutrinto maisto vartojimas gali paskatinti vidurių užkietėjimą: nors skaidulų trintame maiste yra daug, tačiau grubesnio maisto stoka gali lėtinti žarnyno judesius (peristaltiką).

 

  • Net žaliuosiuose kokteiliuose gali būti per daug nepageidaujamų kalorijų, cukraus ir riebalų. Kokteiliai, kurie paskaninami įvairiomis sėklomis, riešutais, visuomet bus kaloringesni.

 

  • Mokslinių tyrimų duomenimis žaliųjų kokteilių dieta gali išprovokuoti inkstų pažeidimus [2]. Žalieji kokteiliai – dažnai girdima priemonė skirta detoksikuoti organizmą. Žaliuosiuose kokteiliuose dažnai naudojamuose ingredientuose – špinatuose, salieruose – yra oksalatų druskos, kurios perteklinis kiekis gali paveikti inkstų funkcijas. Kai kuriais atvejais žmonėms netgi prireikia inkstų dializės ir tai yra aprašyti medicininiai atvejai. Tokie du pasaulyje buvo 2017 metais.

 

Tirštieji kokteiliai – gali būti puiki alternatyva pratinti vaikus valgyti daugiau vaisių ir daržovių

Moksliniai tyrimai rodo, kad vaikų tarpe vaisių ir daržovių vartojimas yra nepakankamas, ypatingai -  tamsiai lapinių daržovių suvartojimas. 2020 m. atlikto Mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos tyrimo duomenimis bent kartą per dieną valgo vaisius (neskaitant sulčių) tik 34,7 proc. mokyklinio amžiaus vaikų, bent kartą per dieną daržoves (neskaitant bulvių) valgo 32,3 proc. mokyklinio amžiaus vaikų. Vaikus auginantys tėvai, sutiks su tuo, kad įkalbinti vaiką suvalgyti špinatą, brokolį, nėra taip lengva.

 

2021 m. Amerikoje atliktas tyrimas parodė, kad tamsiai lapinių daržovių pridėjimas prie vaisių kokteilių gali papildyti kitas veiksmingas maitinimo strategijas, skirtas padidinti vaikų daržovių vartojimą. Šiame tyrime aprašomas ikimokyklinio amžiaus vaikų (3–5 m.) noras ragauti, mėgti ir valgyti vaisių pagrindu pagamintus kokteilius, kurių sudėtyje yra tamsiai lapinių daržovių (t.y. špinatų, kopūstų, lapinių kopūstų), paprastai vadinamų „žaliaisiais kokteiliais“, ir tiriami individualūs vaikų skonio skirtumai, valgymo atsakai. Tyrimo metu viena vaikų grupė (n = 36) ragavo tik vaisinius kokteilius, o kita grupė (n = 32) vaisinius su lapinėmis daržovėmis. Tyrimas parodė, kad vaikai noriai išbandė vaisių kokteilius, papildytus tamsiai lapinėmis daržovėmis. Vaikai įvertino žaliuosius kokteilius kaip vidutiniškai mėgstamus, o vaikai užkandžiavimo metu atitiko 31 proc. jų savaitinių daržovių rekomendacijų dėl tamsiai žalių lapinių daržovių suvartojimo [3].

 

Kitas tyrimas nagrinėjo vaisių kokteilių patiekimo per mokyklos pusryčius poveikį vaisių vartojimui tarp vidurinės mokyklos mokinių. Buvo remiamasi stebėjimo duomenimis apie lėkščių atliekų kiekį per 10 savaičių laikotarpį, per kurį dviejose Jutos mokyklose pusryčiams buvo pristatyti vaisių kokteiliai. Į bendroje imtyje buvo 2760 studentų per visas stebėjimo dienas. Pastebėta, kad studentų, valgančių visą porciją sveikų vaisių, dalis padidėjo nuo 4,3% iki 45,1%. Todėl mokyklos turėtų apsvarstyti galimybę siūlyti vaisių kokteilius kaip dalį intervencijų, skirtų vaisių vartojimui mokykloje padidinti [1].

 

Kuo glotnutis geriau negu sultys?

 

  • Tirštuosiuose kokteiliuose, kitaip negu sultyse yra skaidulų, kurios suteikia sotumo jausmo.
  • Sultyse skaidulos pašalintos, jose yra grynas cukrus.

 

Taigi išvada tokia, kad su saiku glotnučiai gali būti gera alternatyva papildyti savo mitybą didesniu vaisių ir daržovių suvartojimu. Tačiau visuomet reikėtų stengtis nepadauginti vaisių. PSO rekomenduoja per dieną suvartoti apie 300 g. vaisių ir 400 g. daržovių. Todėl, jeigu žmogui taip geriau ir padeda suvartoti pakankamą kiekį vaisių ir daržovių, sveikuoliški kokteiliai tampa gera alternatyva.

 

 

Literatūros šaltiniai:

1.     Brandi Y. Rollins, Wendy Stein, Kathleen Keller, Jennifer S Savage (2021). Preschoolers will drink their GREENS! Children accept, like, and drink novel smoothies containing dark green vegetables (DGVs). Science Direct.

2. Swetha MakkapatiVivette D D'Agati , Leah Balsam (2017). Green Smoothie Cleanse" Causing Acute Oxalate Nephropathy. Am J Kidney Dis.

3.     Dylan Bates, BS, Joseph Price, PhD (2015). Impact of Fruit Smoothies on Adolescent Fruit Consumption at School. Sage journals.

4. https://www.vlmedicina.lt/lt/tirstieji-kokteiliai-neturetu-tapti-kasdienybe

5. Ilka Rae Adams. Supermaistas“ (2015).

6. Lietuvos mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos tyrimas 2020 m.

 

Pateikiame keletą idėjų vaikų kokteiliams pasigaminti:

 

 

Daiva Krasauskienė

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro stiprinimo specialistė

Kaip vertinate teikiamų paslaugų kokybę?
sveika mokykla 20 metų