biuras@alytausvsb.lt (8 315) 51 653

Raidė E produkto sudėtyje. Ką turėtume žinoti apie maisto priedus?

2019-04-04

      E raide žymimi maisto priedai XXI a. tokie pat neišvengiami kaip pats maistas. Vieni jų paniškai bijo, kiti vertina kaip neišvengiamą dalyką, treti tiesiog ignoruoja kaip menkai suprantamą dalyką.

      Maisto priedai – tai natūralios ar sintetinės cheminės medžiagos, kurios, nebūdamos maisto sudėtinės dalys, sąmoningai dedamos į maistą gamybos metu, siekiant suteikti pageidaujamų skonio ar kitų technologinių savybių.

      Kiekvienas maisto priedas turi savo cheminį pavadinimą ir žymimas E raide ir skaičiumi. Raidė E reiškia, kad maisto priedas yra registruotas ir leidžiamas vartoti Europos Sąjungoje, o skaičius šalia – tai maisto priedų tarpvalstybinis kodas, identifikuojantis medžiagą.

 

Konservantų, dažų ir kitų priedų poveikis žmogaus organizmui:

 

Gali sukelti vėžines ligas.

E 131, E 142, E 210, E 211, E 212, E 213, E 214, E 215, E 217, E 239, E 330.

 

Didina cholesterolio kiekį:

E 320, E 321.

 

Didina kraujo spaudimą:

E 250, E 251, E 252.

 

Uždrausta vartoti:

E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130, E 152, E 181.

 

Pavojinga vartoti:

E 102, E 110, E 120, E 124, E 127.

 

Labai pavojingi:

E 123.

 

Sukelia odos ligas:

E 232, E 233.

 

Sukelia išbėrimus:

E 311, E 312.

 

Įtariama, kad yra pavojingi:

E 104, E 122, E 141, E 150, E 151, E 171, E 173, E 180, E 240, E 241, E 471.

 

Naikina vitaminą B12.

E 220.

 

Sukelia virškinimo sutrikimus:

E 222, E 223, E 224, E 226.

 


Patys geriausi maisto priedai:
 

 

E322 (lecitinas):

Jo yra margarine, majoneze, leduose, šokolade, kepiniuose, sausainiuose. Lecitinas yra maistingas ir netoksiškas, jis naudojamas smegenų veiklai pagerinti.

 

E300 (askorbo rūgštis):

Tai natūralus antioksidantas, neleidžiantis maistui rūgti ir apkarsti. Jo yra keptuose ir konservuotuose produktuose, džiovintose bulvėse, pieno milteliuose, koncentruotose vaisių sultyse, kūdikių maiste. Askorbo rūgštimi chemijoje vadinamas vitaminas C.

 

E967 (ksilitolis):

Tai iš beržų gaminamas dirbtinis saldiklis. Jo yra kramtomojoje gumoje, burnos gaivikliuose. Įrodyta, kad ksilitolis naikina dantų ėduonį sukeliančias bakterijas.

 

E306 (vitaminas E):

Tai natūralus antioksidantas, padedantis sumažinti vėžio ir širdies ligų pavojų. Valgydami jo gauname nedaug, todėl reikėtų vitaminą vartoti kaip maisto papildą.

 

E101 (riboflavinas):

Tai natūrali dažomoji medžiaga (maistinis dažiklis). Jo yra padažuose, fermentiniame sūryje, gaiviuosiuose gėrimuose. Riboflavinas (kitaip vitaminas B2) yra svarbi maisto medžiaga, jį vartoti saugu ir sveika.

 


Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija
 

 

 

Kaip vertinate teikiamų paslaugų kokybę?
sveika mokykla 20 metų